ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ


Στον Αλμπέρ Καμύ μπορεί καθένας να βρει ένα κομμάτι από τον εαυτό του. Το πιο ανθρώπινο. Πίστευε επίμονα στον άνθρωπο, όποιες κι αν ήταν οι περιστάσεις ή οι δρόμοι στους οποίους τον οδηγούσε η Ιστορία. Ίσως γι΄ αυτό δεν έπαψε ποτέ να είναι επικίνδυνος. «Ο Καμύ είναι ένας επικίνδυνος συγγραφέας», λέει βιογράφος του Ολιβιέ Τοντ. «Επειδή μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε πολλές από τις πεποιθήσεις μας». 



Σε μια τσέπη του σακακιού του, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ένα αχρησιμοποίητο εισιτήριο του τρένου. Εκείνη τη μέρα, ο Αλμπέρ Καμύ λογάριαζε να ταξιδέψει με το τρένο, μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Όμως, την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και δέχτηκε την πρόσκληση του εκδότη του και φίλου του να πάνε με το αυτοκίνητο. Στο λασπωμένο δρόμο, με μεγάλη ταχύτητα, κι ένα λάστιχο που έσκασε ξαφνικά, το  αυτοκίνητο μάρκας Φασέλ-Βεγκά έπεσε με φόρα πάνω σε μια δενδροστοιχία. Το ημερολόγιο έγραφε 4 Ιανουαρίου 1960. Ο Αλμπέρ Καμύ ήταν 47 ετών.
Σε αυτή την ηλικία, οι περισσότεροι συγγραφείς και φιλόσοφοι έχουν ήδη απαντήσει στο μεγάλο δίλημμα: να μείνουν ελεύθεροι ή να βολευτούν στις δάφνες και τις τιμές; «Όπως ακριβώς είναι ανώφελο να σκεφτόμαστε σήμερα ποιους άλλους δρόμους θα μπορούσε να είχε πάρει το Φασέλ-Βεγκά του Καμύ», γράφει ο Ζαν-Κλοντ Σουλερί στην εφημερίδα "Λα Ντεπές" "έτσι είναι το ίδιο ανώφελο να σκεφτόμαστε τι θα έλεγε ο ίδιος για την επιθυμία του Σαρκοζί να τον ξεθάψει από το επαρχιακό κοιμητήριό του για να τον θάψει στο Πάνθεον με ακόμη μεγαλύτερες τιμές. Ο ίδιος απεχθανόταν τις κατεστημένες εξουσίες. Και το ψέμα». Ίσως γι΄ αυτό, πολλοί εξακολουθούν μέχρι σήμερα να διαστρέφουν το νόημα της πιο συγκινητικής φράσης του: «Ανάμεσα στη δικαιοσύνη και τη μάνα μου, προτιμώ τη μάνα μου». Η μάνα του ήταν μια απλή νοικοκυρά. Κι αυτό ακριβώς τον έκανε να σκύβει στοργικά πάνω από τους απλούς ανθρώπους. 
Η μνήμη του θανάτου του μας τον αποδίδει ξανά, έστω και για μια ανέφελη περισυλλογή. Χωρίς καμιά αμφιβολία ήταν ένας άνθρωπος του καιρού μας. Ένας άνθρωπος που τα είπε όλα, ή σχεδόν όλα,  στη Στοκχόλμη το 1957, όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ για τη λογοτεχνία: «Κληρονόμος μιας διεστραμμένης ιστορίας, όπου ανακατεύονται προδομένες επαναστάσεις, τρελαμένες τεχνολογίες, πεθαμένοι θεοί και ξοφλημένες ιδεολογίες, όπου μέτριες ηγεσίες μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα αλλά δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, όπου η νοημοσύνη ταπεινώνεται, αυτή η γενιά οφείλει, ξεκινώντας από τις αρνήσεις της, να αποκαταστήσει έστω κάτι από την αξιοπρέπεια της ζωής και του θανάτου»

Ο Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus, προφέρεται [albɛʁ kamy]) (7 Νοεμβρίου 1913 - 4 Ιανουαρίου 1960) ήταν Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, ιδρυτής του Theatre du Travail (1935), για το οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Χρωστά σχεδόν εξίσου τη φήμη του στα μυθιστορήματά του Ο Ξένος και Η Πανούκλα, στα θεατρικά του έργα Καλλιγούλας και Οι δίκαιοι και τέλος στα φιλοσοφικά του δοκίμια Ο Μύθος του Σίσυφου και Ο επαναστατημένος άνθρωπος. Τιμήθηκε το 1957 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου