ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ (Περὶ τοῦ μή δεῖν δανείζεσθαι) ΝΟ 2

ΚΕΙΜΕΝΟ:


......ἀλλ᾽ενδεικνύμενον τοῖς προχείρως δανειζομένοις, ὅσην ἔχει το πρᾶγμα αἰσχύνην καί ἀνελευθερίαν καί ὅτι τό δανείζεσθαι τῆς ἐσχάτης ἀφροσύνης και μαλακίας ἐστίν. Ἔχεις; μή δανείση, οὐ γάρ ἀπορεῖς. Οὐκ ἔχεις; μή δανείση, οὐ γάρ ἐκτίσεις. Κατ᾽ἰδιάν δι᾽οὕτως ἑκάτερα σκοπῶμεν.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:


... θέλω να δείξω σε όσους τρέχουν χωρίς περίσκεψη να δανειστούν πόση ντροπή προκαλεί αυτή τους η πράξη και πόση στέρηση της ελευθερίας, καθόσον  ο δανεισμός είναι πράξη υπέρτατης αφροσύνης και μαλθακότητας. Έχεις; τότε μή δανείζεσαι, γιατί δεν σου λείπουν. Δεν έχεις; Μη δανείζεσαι, γιατί δεν θα μπορέσεις να ξεπληρώσεις το χρέος σου. Ας τα  παρατηρήσουμε αυτά τα δύο το καθένα ξεχωριστά...








Υ.Γ. 
2500 χιλιάδες χρόνια μετά ασυγκράτητοι οι Έλληνες επέπεσαν στο αμάρτημα του Δανεισμού, παρά τα κελεύσματα των σοφών προγόνων τους. Στις μέρες μας ακούμε τις ανοησίες των πολιτικών  περί αποπληρωμής του χρέους και άλλων λοιπών (μυθευμάτων). Και το αμάρτημα του δανεισμού (εξ)ακολουθεί χωρίς  δεύτερη σκέψη και οι δανειζόμενοι, δανείζονται πάλι για να αποπληρώσουν τα δανεικά που έλαβαν. Το χρέος διογκώνεται. Και μαζί μ᾽αυτό και ο παραλογισμός.


Οὐ δύναμαι τήν αἷγα φέρειν, επί μοι θέτε τον βοῦν


(Δεν μπορώ να κουβαλήσω την κατσίκα, φορτώστε μου το βόδι)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου