ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΜΦΟΣ - ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Παραθέτω λίγες σειρές από το πολύ σημαντικό βιβλίο του Στέλιου Ράμφου "Η Λογική της Παράνοιας" Εκδόσεις Αρμός. Ένα καταπλητικό βιβλίο που πρέπει να το διαβάσει ο κάθε Έλληνας.

- Ζούσαμε καταναλώνοντας ξένα προϊόντα. Μόνο ένας ανατολίτης, όταν του δίνουν λεφτά, ξέρει απλώς να τα τρώη, χωρίς να τα αξιοποιή παραγωγικά.

- Το πρόβλημά μας το αντιλαμβανόμαστε αριθμολογικά, ενώ είναι αξιακό.

- Ο ανατολιτισμός έγκειται στις μεγάλες ιδέες, τις γενικές σκέψεις και την άρνηση της εργασίας. Δεν μας αρέσει να δουλεύουμε, μας αρέσει να απολαμβάνουμε τα έτοιμα. Ο τρόπος που αντισταθμίζουμε την τεμπελιά είναι ένα κράτος το οποίο αρμέγουμε. Δημιουργούμε παλατειακές σχέσεις μαζί του και περιμένουμε να μας συντηρή. Όμως οι σύγχρονες κοινωνίες που παράγουν πλούτο απαιτούν εργασία. Αν θέλουμε πλούτο, δεν μπορούμε να τρώμε από τα έτοιμα.

- Ακόμα και στο σχολείο δεν μαθαίνουμε να εργαζόμαστε αλλά να αποστηθίζουμε. Αν είσαι εκεί παθητικός, πως θα είσαι στην δουλειά σου παραγωγικός; 

-Οι μοναδικοί δεσμοί που έχουμε στην ελληνική κοινωνία είναι οι οικογένειες και οι παρέες. Δεν έχουμε κοινωνία πολιτών, ώστε να μας ενδιαφέρη ο τρίτος ή ο άγνωστος. Γι΄αυτό έχουμε και ιδιοτελές κράτος.

- Το μνημόνιο μπορεί να αποτελέση μια καλή αφετηρία για αλλαγές, αλλά με προϋποθέσεις. Δεν μπορεί οι συντελεστές της διαφθοράς να επιχειρούν την κάθαρση!

- Ο μέσος λαϊκός φοροφυγάς είναι αυτός που δεν μπορεί να τα βγάλη πέρα με τους παραλογισμούς του κράτους. Το ελληνικό κράτος σε υποχρεώνει να παραβιάσης και την ίδια του την δικαιοσύνη. Από την μια για να εξυπηρετήση ημετέρους χαρίζεται και από την άλλη για να εισπράξει γίνεται αγιογδύτης.

- Κακές αλήθειες είναι αυτές που διεκδικούν το αδιάψευστο. Οι επιστημονικές αλήθειες είναι ανοιχτές στην διάψευση επειδή έχουν ορίζοντα την υπέρβασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου