ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ (Περὶ τοῦ μή δεῖν δανείζεσθαι)

"Περί της μη αναγκαιότητος του δανεισμού" ή "Oι συμφορές του δανεισμού" του Πλούταρχου ανήκουν στα Ἠθικά, κείμενα με τα οποία επιδίδεται στην κατακεραύνωση του φαινομένου του αλόγιστου δανεισμού που διακρίνει τους οφειλέτες καθώς και  της απληστίας και της βαρβαρότητας και βαναυσότητας των πιστωτών. Τα Ηθικά πιθανότατα  είναι ομιλία του που εκφωνήθηκε στην Αθήνα περίπου το 92 μ.Χ. μια Αθήνα που τηνεποχή εκείνη όπως και άλλες ελληνικές πόλεις μαζτιζόταν από την  υπερχρέωση σε εγχώριους, αλλά κυρίως ξένους, ως επί το πλείστον Ιταλούς πιστωτές.


Κείμενο:
......μηδἐ συ γ᾽ἱπποσύνας τε μένειν,
μηδ᾽ὀχήματα ζευκτά κερασφόρα καί κατάργυρα, ἅ τόκοι ταχεῖς καταλαμβάνουσι καί παρατρέχουσιν ἀλλ᾽ὄνω τινί τῶ τυχόντι καί καβάλλη χρώμενος φεῦγε πολέμιον καί τύρρανον δανειστήν, οὐ γῆναἰτοῦντα καί ὕδωρ ὡς ὁ Μῆδος, ἀλλά τῆς ἐλευθερίας ἁπτόμενονκ αίπρογράφοντα τήν ἐπιτιμίαν κἄν μή διδῶς, ἐνοχλοῦντα, κἄν έχης, μή λαμβάνοντα, κἄν πωλής  ἐπευωνίζοντα, κἄν μη πωλῆς ἀναγκάζοντα, κἄν δικάζης, ἐντυγχάνοντα, κἄν ὀμόσης,ἐπιτάττοντα, κἄν βαδίζης ἐπί θύρας, ἀποκλείοντα, κἄν οἰκοιμένης, ἐπισταθμνεύοντα καί θυροκοποῦντα.


Μετάφραση: 
.... μην περιμένεις να σου επιτεθεί το ιππικό (από το χρησμό της Πυθείας στους Αθηναίους. Ηρόδοτος, Ιστορίαι VII,141)
ούτε άμαξες στολισμένες με κέρατο και ασήμι, που τις φτάνουν και τις ξεπερνούν οι γοργοπόδαροι τόκοι. Πάρε έναν γάιδαρο,όποιον νάναι ή ένα απλό άλογο, και φύγε να γλιτώσεις από τον εχθρό και τύραννό σου, τον δανειστή, που δεν ζητά γην και ύδωρ όπως ο Μήδος, αλλά θίγει την ελευθερία σου και βάζει πωλητήριο στην αξιοπράπειά σου. Και αν δεν του δίνεις, σε ενοχλεί. Αν έχεις, δεν παίρνει. Αν πουλήσεις, ρίχνει την τιμή. Αν δεν πουλήσεις, σε αναγκάζει.Αν πας στο δικαστήριο, προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση της δίκης. Αν του ορκίζεσαι, σε προστάζει. Αν πας στην πόρτα του,την κρατάει κλειστή, και αν μείνεις στο σπίσι σου, στήνεται στο κατώφλι και σου βροντά αδιάκοπα την πόρτα.


(Συνεχίζεται.....)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου