ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ (ή η ψευδαίσθηση της πραγματικότητας)

"Τον μη μαθηματικό τον πιάνει ρίγος μυστηρίου όταν ακούει για τετραδιάστατα πράγματα, ένα συναίσθημα που αφυπνίζει σκέψεις για κάτι μυστικιστικό. Και όμως δεν υπάρχει μεγαλύτερη κονοτυπία από τον ορισμό πως ο κόσμος που ζούμε είναι ένα τετραδιάστατο χωροχρονικό συνεχές"   (A. Aινστάιν (1879- 1955).

"... Τα πάντα υπάρχουν. Ό,τι υπήρξε κάποτε και ό,τι θα υπάρξει στο μέλλον, ενυπάρχει ήδη στο παρόν. Μόνο η συνείδησή μας κάνει τον διαχωρισμό και δημιουργεί το αίσθημα της ιστορικής ακολουθίας και αυτό του περάσματος του χρόνου.Τα αισθήματα όμως είναι ψευδαισθήσεις, δημιουργήματα της συνείδησής μας, του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον Κόσμο". (Fred Hoyle διάσημος Βρετανός αστροφυσικός).

Οι παραπάνω δύο αναφορές είναι από το Βιβλίο του Μ.Δανέζη  - Στρ. Θεοδοσίου "Το Σύμπαν που αγάπησα" καθηγητών αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έτσι λοιπόν μόνο η τέχνη και μερικοί φωτισμένοι υπηρέτες της μπόρεσαν να οραματιστούν και να αποδώσουν την έννοια του πολυδιάστατου χώρου που μας περιβάλλει.





"Δεν είναι αυτό που νομίζετε..... Μην νομίζετε αυτό που δεν είναι..." (Στρατής Καρράς από το θεατρικό έργο ὉΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ῾)




"ἐν τῷ κόσμῳ οὐδέν ἀπόλλυται καί οὐδέν δημιουργεῖται, οὐδέν γεννᾶται ἐκ τοῦ μηδενός καί οὐδέν ἐπιστρέφει εἰς τό μηδέν". Παρμενίδης (540-470 π.Χ.)  Μτφρ, "Στον κόσμο τίποτα δεν χάνεται και τίποτα δεν δημιουργείται, τίποτα δεν γεννιέται από την ανυπαρξία ούτε και επιστρέφει στην ανυπαρξία".




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου